Zittend beroep? Zo bent u 13x actiever.

U bent hier:
Geschatte leestijd: 2 min

Zittend beroep? Zo bent u 13x actiever.

Naar boven


Zitten is het nieuwe roken – behoorlijk ongezond. Maar wat doe je als je nu eenmaal een zittend beroep hebt? Met deze 13 tips ben je veel actiever op je werk (of in de thuissituatie).

 1. Overtuig je baas. Vertel dat je minder wil zitten en dat dit ook voor je collega’s heel gezond zou zijn. De wetenschap is allang om, nu je werkgever nog! Misschien kan zij of hij wat nieuwe actieve werkafspraken voor je hele afdeling maken.
 2. Voortaan gaan we staand vergaderen. Alle vergaderstoelen bij het grofvuil. Dat heeft alleen maar voordelen. Iedereen doet actiever mee, je kakt niet in halverwege de vergadering én de vergadertijd wordt korter. En de notulist dan? Die is blij als je een sta-bureau regelt. Maar een sta-bureau is sowieso voor iedereen een goede investering, want:
 3. Staand werken is ook fijn. De afwisseling tussen zitten en staan is fijn voor je lijf. Misschien krijgt iedereen een hoog-laagbureau, maar samen een sta-bureau delen op de kamer kan natuurlijk ook. Zelfs met een standaard voor je laptop kom je al een heel eind zittend beroep.
 4. Neem nóóit meer de lift. Zeker niet als je op de eerste, tweede of derde verdieping werkt. Werk je op een hogere verdieping? Neem dan in elk geval een paar trappen en zorg dat je elke week weer wat meer trappen loopt. Nog meer meters maken?
 5. Wandel in je lunchpauze. Dit is een klassieker, maar toch heel erg de moeite waard om te noemen: de lunchwandeling. Even naar buiten zorgt voor een betere doorbloeding, verse zuurstof in je lijf, voorkomt een duf hoofd en een after lunch-dip.
 6. Bel staand. Gaat de telefoon, sta dan op en loop de gang op om je gesprek rustig te kunnen voeren. Fijn voor je collega’s en jij beweegt weer wat extra. Het schijnt zelfs dat je zelfverzekerder overkomt als je staand belt. Maar als je toch liever zit…
 7. Koop een grote fitnessbal. Gebruik de bal om af en toe op te zitten tijdens het werk. Het is dan wel zitten, maar dan actief zitten! Je buikspieren trainen terwijl je een mailtje tikt…. ideaal toch? Hoewel:
 8. Verstuur minder mail. Een intern mailtje sturen is zó van vorig jaar! Loop gewoon even naar je collega om een vraag te stellen of iets uit te leggen.
 9. Parkeer je auto verder weg. Ga je met de auto naar je werk? Kies een verre parkeerplek en loop een stukje. Plan hier tien minuten extra reistijd voor in.
 10. IJsberen op het perron. Ga je met het openbaar vervoer naar je werk? Stap een halte eerder uit, of loop op het perron heen en weer als je moet wachten op de trein. Elke stap telt!
 11. Tel je stappen. Over stappen tellen gesproken, koop een stappenteller en probeer elke dag 10.000 stappen te halen. Of je kan een app installeren op je smartphone.
 12. Ga sporten met je collega’s. Kijk of er in het bedrijf een potje is voor bedrijfsfitness. Overleg dit met je baas of met de ondernemersraad. Hoe leuk is het om na een werkdag te squashen en alle werkstress eruit te meppen? Of om met je naaste collega’s een wedstrijdje planken te doen in de fitnesszaal?
 13. Plassen? Even de trap op. Moet je naar de wc? Neem die op een verdieping hoger of lager. Traplopen is echt een ideale bewegingsvorm: kort en intensief en daardoor heel geschikt om aan je conditie en aan sterke bilspieren te werken.

“Zitten is het nieuwe roken” 

Contact

Naar boven

Monné Zorg & Beweging
Industriekade 10
4815HD 10
0765810491

Zittend beroep

Was dit artikel behulpzaam?
Niet nuttig 0
Vorige: Dag structuur | Gedrag | Monné Zorg & Beweging
Volgende: Hoe kunnen we zorgen voor gedragsverandering?