Definitie van onthaasten
Naar boven
Hier zijn 7 gevolgen die kunnen plaatsvinden bij teveel stress.
Naar boven
- Slechter Immuunsysteem. Als je teveel stress ervaart wordt het hormoon cortisol actief. Het zorgt ervoor dat je bloedsuikerspiegel stijgt en je stofwisseling versnelt. Je hebt immers brandstof nodig om de stresssituatie te verminderen. Tegelijkertijd onderdrukt de cortisolproductie het immuunsysteem, want het gevaar overleven is belangrijker dan ziektekiemen bestrijden, wondjes genezen, je eten verteren etc. Hierdoor wordt je immuunsysteem verlaagd en ben je kwetsbaarder voor ziektes.
- Hoofdpijn. Eén van de meest voorkomende klachten van stress is hoofdpijn. Alsof er een strakke band om je hoofd zit. Die spanning wordt veroorzaakt door de spieren rond je voorhoofd, nek, schouders en soms de rug.
- Nek- en rugpijn. Langdurige stress kan zich uiten in nek- en rugklachten. Je merkt het misschien niet direct, maar door spanning die je ervaart door stress, span je onbewust ook je nek en schouderspieren aan. Uiteindelijk kan dit leiden tot het ontstaan van pijnklachten.
- Verhoogde hartslag. In een stressvolle situatie, voorziet je hart je spieren sneller van zuurstof door je hart sneller te laten kloppen. Af en toe last hebben van een verhoogde hartslag is geen probleem, maar wanneer je hart zwaar belast wordt, kan je last krijgen van een hoge bloeddruk, hartkloppingen of een onregelmatige hartslag. Dit kan uiteindelijk leiden tot hart- en vaatziektes.
- Versnelde ademhaling. Door de stresshormonen schiet onze hartslag omhoog, met als gevolg ook onze bloeddruk. Zo krijgen we last van een versnelde ademhaling. Door verkeerd te ademen kan je last krijgen van benauwdheid, druk op de borst, hartkloppingen, tintelingen of duizeligheid.
- Slapeloosheid. Slecht slapen is een typisch gevolg van stress. Stresshormonen zorgen ervoor dat je rusteloos voelt. Het gevolg is dat je niet uitgerust wakker wordt en éxtra geprikkeld aan de dag begint. Gevolgen van slapeloosheid kunnen zijn: darmklachten, hoofdpijn en verhoogde spierspanning.
- Depressie, burn-out of angststoornissen. Als je niets met stress doet, kan dit op de lange termijn leiden tot een burn-out, depressiviteit of angststoornissen. Stress en psychische klachten gaan vaak met elkaar gepaard. Des te belangrijker om stress te verminderen als je psychische klachten hebt.
Conclusie. Stress kan nare gevolgen hebben voor je lichaam. Daarom is het belangrijk dat als je stress ervaart. Dat je een stapje terug doet om te onthaasten. Door te onthaasten wordt je eigen stress minder, en is de kans op herstel groter. De komende weken gaan we u begeleiden om dit stukje onthaasten beter onder de knie te krijgen.
In de bijlages onderaan deze pagina vindt u een aantal ‘makkelijke’ oefeningen die u kunt doen om te onthaasten.
“Ik stress al over stress voordat er stress is om over te stressen”
Contact
Naar boven
Monné Zorg & Beweging
Industriekade 10
4815HD 10
0765810491